Zes verschillende strategieën voor een cloudmigratie

Geplaatst op: 12 april, 2019 - 10:00

We begrijpen dat het verplaatsen van bestaande workloads naar een public cloudplatform een uitdaging kan zijn en dat de druk enorm is om ervoor te zorgen dat de voordelen worden behaald. We gebruiken de beste werkwijzen die zijn opgedaan met honderden succesvolle migraties om ervoor te zorgen dat jouw migratieproject de resultaten oplevert die je nodig hebt.

Nadat we eerder een haalbaarheidsstudie hebben voltooid en een team van Cloud Center of Excellence (CCoE) hebben opgebouwd, is de volgende stap het definiëren van wat er met elke functie of ‘workload’ zal gebeuren. Het mooie van cloudinfrastructuur is dat je verschillende diensten kunt mixen en matchen om aan de behoeften van jouw organisatie en klanten te voldoen. Maar het helpt om de verschillende benaderingen te begrijpen en hoe ze kunnen worden toegepast.

Claranet Blog zes verschillende strategieën voor een cloudmigratie header image

Om deze opties te helpen classificeren, gebruikt de cloudbranche een (Engelstalig) model genoemd de '6 R's':

1. Rehost

De eenvoudigste van alle cloud-migratiemodellen, en ook degene met de meeste problemen, verhoging van de kosten en grootste oorzaak van onderlinge onenigheid. Rehosting (ook bekend als "Lift & Shift"), repliceert eenvoudigweg een bestaand systeem op een cloudinfrastructuur.

Deze aanpak heeft het voordeel dat deze snel en eenvoudig is, maar het betekent ook dat eventuele inefficiënties of tekortkomingen rechstreeks de cloud in worden getransporteerd. Veel van de negatieve ervaringen die zijn gemeld over migratieprojecten in de cloud zijn omdat bedrijven ervoor kozen om opnieuw te hosten zonder de impact van die beslissing volledig te evalueren.

2. Replatform

Replatforming omvat een zekere mate van bedrijfsanalyse om processen en services te identificeren die kunnen worden afgestoten van jouw activiteiten. Samenwerking met cloud-experts biedt een mogelijkheid om kosten en operationele overheadkosten te verlagen, en ten volle te profiteren van technologieën die waarschijnlijk weinig bekend of begrepen worden. Overstappen op beheerde services maakt een relatief snelle overstap naar de cloud mogelijk zonder dat de applicatie en/of workload opnieuw moet worden ontworpen. Daarom wordt deze 'R' soms “Lift & Tweak” genoemd.

3. Repurchase (her-aanschaf)

Zoals de naam doet vermoeden, is dit een her-aanschaffing van een bestaand platform, maar dan in de vorm van een SaaS-versie van een bestaande applicatie. Microsoft Exchange? Schakel over naar Office 365 en krijg Exchange-functionaliteit inbegrepen. Microsoft Dynamics ERP? Schakel over naar Dynamics 365.

Aanvankelijk is het waarschijnlijk dat de Financieel Directeur of CFO dwars gaat liggen als je iets wilt kopen dat je hebt, maar er zijn goede redenen om hem of haar ervan te overtuigen dat dit het juiste is om te doen. Ten eerste wordt SaaS normaliter betaald per gebruiker per maand, dus je schakelt over van bestedingsmodus CapEx naar OpEx en betaalt nooit voor iets dat niet gebruikt wordt. Ten tweede, on-premise applicaties verhogen de load van interne resources, terwijl het overschakelen op SaaS ervoor zorgt dat het de verantwoordelijkheid van de applicatieprovider is om systemen up-and-running te houden. Met andere woorden, je kan aanzienlijke kostenbesparingen realiseren door deze overheadkosten voor infrastructuurbeheer simpelweg te elimineren.

4. Refactor (herontwerp)

Dit is de meest geavanceerde, en in eerste instantie kostbare, migratiebenadering. Refactoring omvat het opnieuw ontwerpen van applicaties en processen om ten volle te profiteren van cloud-technologieën. In plaats van een gehoste virtuele server gebruiken om een applicatie te hosten, wordt de software gecontaineriseerd en/of gekoppeld aan cloud-gebaseerde diensten.

Ja, je moet een applicatie aanpassen (soms helemaal opnieuw opbouwen), maar deze aanpak zorgt ervoor dat het gebruik van cloud-resources tot een minimum wordt beperkt, waardoor de controle over de facturering groter wordt. Het biedt je ook de mogelijkheid om de applicatie en ondersteunende services en datasets beter te schalen zonder de overheadkosten van het beheren van een platform van gevirtualiseerde servers.

5. Retain (behoud)

Er zijn omstandigheden waardoor er geen dwingende reden is om een systeem naar de cloud te migreren. Dit kan te wijten zijn aan bestaande licentievoorwaarden (zoals hardwarelicentiekeys) of algemene incompatibiliteit met cloud-besturingsplatforms.

In deze gevallen behoudt je de applicatie zoals die is. Dit is geen mislukking van een migratiestrategie, het is inmiddels een voldongen feit dat niet alles in de cloud thuishoort. Er zijn nog steeds besparingen en verbeteringen mogelijk, besparingen die op een later tijdstip kunnen worden gebruikt om de behouden systemen alsnog te vervangen.

6. Retire (uitschakelen)

Misschien wel een van de meest bevredigende aspecten van cloud-migraties. Dit is waar je uiteindelijk een aantal van de systemen uitschakelt die hun budget en resources hebben uitgeput, omdat ze niet langer nodig zijn. Systemen die her-aangeschaft zijn (repurchase) zijn een voor de hand liggende kandidaat om uit te schakelen. Kortom, alles dat niet meer wordt gebruikt, kan eindelijk worden uitgeschakeld en verwijderd.

Mengen en mixen

Naar alle waarschijnlijkheid moet jouw organisatie een combinatie van deze benaderingen gebruiken om het cloudmigratieproces te starten. Rehosting van infrastructuur kan de bal aan het rollen brengen, maar het zal op lange termijn geen besparingen en efficiëntie opleveren. Refactoring is waarschijnlijk een aanzienlijke investering, het beste gespreid over een jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van de financiering. Dat brengt ons terug naar het belang van het begrijpen van de huidige IT en hoe deze wordt gebruikt. Alleen dan kun je op de juiste manier bepalen hoe (of) elke applicatie en dienst moet worden gemigreerd voor maximaal effect.

Belangrijkste leerpunten:

  • Rehosting is de quick and dirty optie. Deze aanpak is alleen geschikt in een klein aantal specifieke gevallen.
  • Re-platforming stelt je in staat de infrastructuur te verminderen en de overgang naar een financieel model van OpEx te beginnen.
  • In sommige gevallen is het verstandig om cloud-versies van bestaande systemen te kopen, zelfs als de Financieel Directeur het er in eerste instantie niet mee eens is.
  • Het opnieuw ontwerpen van applicaties (refactoring) is in eerste instantie duur, maar de inzet van het nieuwe cloudinfrastructuurmodel levert aanzienlijke voordelen op de lange termijn op.
  • Soms moet u oudere systemen behouden, en dat is misschien een goede zaak.
  • Het uiteindelijke doel van cloud re-engineering is het om ongewenste systemen en applicaties uit te schakelen. Richt je plannen hierop en houd de focus vast.