Is de systeembeheerder nog nodig?

Geplaatst op: 13 november, 2019 - 13:28

Voor de meeste IT-afdelingen zijn de dagen van het handmatig configureren van servers voorbij. De verschuiving van knuffelbare serverinfrastructuur naar hun virtuele equivalent, ergens in de een of andere cloud, zorgen voor geautomatiseerde, veilige en flexibele inzet met één druk op de knop.

Daarop de vraag: mag je hiermee concluderen dat de functie systeembeheerder niet meer nodig is? Verre van! De toekomst van systeembeheerder, of sysadmins, is in het cloudtijdperk helderder dan ooit tevoren. Hij komt steeds dichter bij systeemontwikkeling en -engineering omdat goed
systeembeheer meer is dan het introduceren van servers om ad hoc-workloads af te handelen. Een ervaren systeembeheerder die zijn vak begrijpt, nieuwe tools kent en weet waar en hoe deze verstandig te gebruiken, kan een belangrijk onderdeel van een IT-team zijn.

Door nauw samen te werken met afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkelingen en innovatie, krijgt de klassieke systeembeheerder een beter inzicht in waar de IT-behoeften van haar organisatie naartoe gaan. Hij kan operationele veranderingen voorbereiden die nodig zijn om toekomstige projecten te ondersteunen. In plaats van alleen te voldoen aan de eisen van ontwikkelaars, zoals in het verleden, is hij volledig betrokken bij het ontwerp, de ontwikkeling en de implementatie van een systeem. Handelen in plaats van reageren. Deze verandering wordt ook weerspiegeld in de functietitels: System Engineers, Operations Engineers of zelfs DevOps Engineers worden steeds vaker gezocht.

Mensen zijn vaak sceptisch over verandering. Aan de ene kant willen ze evolueren. Aan de andere kant voelen ze zich op hun gemak bij wat ze doen en zijn ze bang dat ze zich niet zullen kunnen aanpassen. Deel uitmaken van een DevOps-team, nauw samenwerken met ontwikkelaars, als je zelf geen ervaren programmeur bent, omgaan met de kernactiviteiten van een organisatie en de drijfveren voor ontwikkeling begrijpen - dat betekent dat er veel nieuwe uitdagingen zijn.

De taak zal veranderen. De titel zal veranderen. De voormalige systeembeheerder krijgt nieuwe collega's en werkt anders. Maar er is veel vraag naar de mogelijkheden die een goede systeembeheerder vormen: helder denken, oog voor detail en het herkennen van valkuilen voordat je op je neus valt. Lang leve de systeembeheerder!

Claranet vacatures