Digitaliseren en optimaliseren zien als middel, niet als doel op zich.

Geplaatst op: 6 september, 2019 - 09:30

Wat is de beste route naar de cloud voor woningcorporaties? Die vraag staat centraal bij Claranet tijdens CorporatiePlein op 26 september. Het bedrijf is die dag één van de exposanten tijdens de vakbeurs, en wij spraken vooraf alvast met Account Manager Eric de Graaf.

“Digitaliseren en optimaliseren moet gezien worden als middel, niet als doel op zich,” begint Eric het gesprek. “IT moet in alle aspecten ondersteunend zijn aan de business en als zodanig de organisatie helpen om zaken effectiever en beter te doen. IT moet efficiënt worden ingezet zijn om processen in te richten, zonder dat het meer kost. Sterker nog: bij voorkeur moet het zelfs kostenbesparend zijn.”

Beweging naar de cloud

Claranet ziet in de praktijk veel organisaties die moeite hebben met het maken van de stap naar de cloud. “Bij woningcorporaties is die stap vaak moeilijk, omdat er legio belangrijke applicaties nog niet in de cloud draaien of nog niet volledig aansluiten op andere systemen. Zo kan het zijn dat de interne organisatie nog niet ingericht is of er wordt intern weerstand geboden tegen deze verandering die veel impact voor de gebruiker kan hebben. Dan moet je dus op zoek naar de juiste stappen die je de komende tijd gaat zetten om toch te profiteren van de voordelen van de cloud, zonder dat het de dagelijkse werkzaamheden in de weg zit.”

“We zijn momenteel bezig met de uitrol van onze dienstverlening bij een aantal klanten, waarbij we hen helpen naar hun eigen gedefinieerde ‘stip op de horizon’. Dat zijn organisaties die dermate innovatief en vooruitstrevend zijn, dat ze het liefst vandaag al de public cloud instappen, maar de komende jaren een tussenstap maken. Wij combineren applicaties die lokaal moeten draaien met ons private cloudplatform en enkele diensten die vanuit de public cloud worden geleverd. Een ‘Hybrid-IT’-oplossing die precies past bij de klant en op maat wordt geleverd.”

Klanten helpen

“Onze missie is ‘Helping our customers do amazing things’,” gaat Eric verder. “Wat wij bieden is onze IT-kennis die gericht is op de corporatiesector. Daaromheen zit een ecosysteem van partners die ons helpen de gebruikersbeleving te optimaliseren. Dat kan in kantoorautomatisering zijn of in procesoptimalisatie gericht op een specifieke dienst. En omdat elke corporatie haar eigen dynamiek heeft, gaan wij graag in gesprek om samen te kijken hoe wij met onze oplossingen en partners kunnen helpen in de begeleiding van woningcorporaties om de transitie te maken. We realiseren ons dat de stappen gefaseerd gemaakt dienen te worden, IT-afdelingen soms sneller willen dan de rest van de organisatie en daarbij geremd worden door leveranciers en de adoptie van de eigen medewerkers.”

Reis naar de cloud

Op CorporatiePlein presenteert Claranet haar eigen ontwikkelde methodiek om de cloudvolwassenheid van de IT bij een corporatie te bepalen. “Hiermee stellen we in overleg met de organisatie een plan op voor de beste route naar de onvermijdelijke cloud. We presenteren dit op de stand in kleine, persoonlijke sessies van ongeveer tien minuten. Om 11:00 en 13:00 geven we daarnaast een uitgebreide versie, waarbij we dieper op de methodiek en ervaringen ingaan. De deelnemers aan de presentaties maken daarbij kans op een privé ballonvaart voor zes personen om hun eigen persoonlijke ‘reis naar de cloud’ te maken.”

Claranet is op CorporatiePlein te vinden op stand 1

Aanmelden voor CorporatiePlein kan via deze link.

Deze blog is reeds verschenen op de website van het CorporatiePlein.