Werk in Teams: de snelstgroeiende applicatie in Microsoft-geschiedenis

Geplaatst op: 30 april, 2019 - 10:00

Omdat Microsoft Office 365 blijft ontwikkelen en verbeteren, is de laatste jaren een breed pakket aan tools en applicaties ontstaan. Maar één gebied staat op eenzame hoogte op het prioriteitenlijstje, en het gaat allemaal om samenwerking.

header blog werken in teams

Het is bekend dat Microsoft Office 365 in een enorm tempo evolueert, met nieuwe functies en updates die er elke maand bijkomen. Hoewel veel van deze kleine wijzigingen zijn, zijn er enkele belangrijke thema's die doorkomen.

We zien drie belangrijke ontwikkelingen uit de koker van Microsoft komen:

 • De ontwikkeling van communicatie op de werkplek (met name spraakdiensten, maar ook video).
 • Het gebruik van geavanceerde analytics en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence = AI).
 • Sterke verbeteringen op het gebied van samenwerken.

Veel van deze wijzigingen worden ondersteund door een verbeterde samenwerking tussen de verschillende hulpprogramma's in Office 365, en alle drie zijn ze goed zichtbaar in wat de afgelopen tijd een van de grootste aandachtspunten van Microsoft is geweest: Microsoft Teams.

Microsoft Teams is een platform dat werkplek-chat, vergaderingen, notities en bijlagen combineert. De dienst kan worden geïntegreerd met andere Office 365-applicaties en kan ook worden geïntegreerd met niet-Microsoft-diensten. Het is duidelijk dat Microsoft deze tool ziet als de centrale hub waarin we het grootste deel van onze tijd doorbrengen - het centrale punt voor samenwerking, communicatie en toegang tot projecten, documenten en ander werk.

Hoewel het platform al was opgenomen in de meeste Office 365-bundels, heeft Microsoft vorig jaar een gratis versie met de meeste hoofdfuncties gelanceerd. Teams werden voor het eerst gelanceerd in 2016 en voordat het zelfs een jaar oud was, kondigde Microsoft aan dat het platform Skype voor Bedrijven uiteindelijk zou gaan vervangen. Met dit in gedachten is het logisch dat het beste van de Skype voor Bedrijven-functionaliteit die we allemaal kennen en waarderen, overgaat in Microsoft Teams.

Bovendien is Teams al geruime tijd de focus voor alle nieuwe ontwikkelingen. Alle ontwikkelingen op het gebied van AI, Machine Learning en cognitieve en collaboratieve services gaan naar teams, niet naar Skype. De bedoeling kan niet duidelijker zijn.

Eind augustus werd aangekondigd dat de migratie van Skype for Business-functies naar Teams is voltooid, wat betekent dat Microsoft gelooft dat er geen reden is om niet rechtstreeks naar Teams te gaan of dat bestaande Skype voor Bedrijven-gebruikers niet beginnen te kijken naar migreren. Bekijk de routekaart om de nieuwste ontwikkelingen te bekijken:

Belangrijke recente releases zijn:

 • Gefedereerde chat tussen Teams en Skype voor Bedrijven staat een Teams-gebruiker toe om te chatten met gebruikers in andere organisaties die Teams gebruiken.
 • Grote vergaderondersteuning (tot 250 deelnemers).
 • Skype Room-systeemondersteuning voor Teams Meetings stelt Skype Room Systems in staat om zich bij Teams-vergaderingen aan te sluiten.
 • Outlook-planningsinvoegtoepassing maakt het mogelijk om een Microsoft Teams-vergadering in Outlook toe te voegen, zodat gebruikers Microsoft Teams-vergaderingen kunnen plannen vanuit Outlook.
 • Externe toegang zodat gebruikers nu een gast kunnen toevoegen aan een team van buiten de organisatie.
 • Dankzij de integratie van Command Box-apps kunnen gebruikers eenvoudig apps toevoegen aan hun nieuwe persoonlijke ruimte.

De functies die worden ontwikkeld, stellen Teams in staat om een nog krachtigere hub te worden voor teamwork, waardoor gebruikers op nieuwe en innovatieve manieren kunnen werken. Met de nieuwe functies van de command Box kun je met Teams interactieve cards in gesprekken gebruiken en belangrijke informatie van externe bronnen inbrengen.

De nieuwe functies zijn slechts de helft van de beweging. Een van de belangrijkste uitdagingen voor Microsoft is het aanmoedigen van gebruikers om Teams dagelijks te gebruiken. De migratie van Skype naar Teams zal helpen bij het dwingen van Skype-gebruikers om over te gaan, hoewel Microsoft nog een weg te gaan heeft als ze brede acceptatie van Teams willen in het voordeel van andere op chat gebaseerde werkplekapplicaties.

Om te helpen met de migratie heeft Microsoft een speciale “fast-track site” gemaakt. Zie hier voor meer details.

De interoperabiliteit van bedrijfsanalyses in de hele Office 365-toolset

Een van de nieuwste en meest opvallende updates van Microsoft zijn de verbeteringen in AI en gebruiksanalyses om aanvullende functies in Office 365 mogelijk te maken.

Microsoft heeft grote plannen hoe hun Cloud-platforms kunnen helpen bij het automatiseren van vele dagelijkse taken, en het helpen van gebruikers met het kunnen vinden en weergeven van data, vergaderingen opzetten en nog veel meer. Een van de eerste en meest basale dingen die hieruit voortkomen, zijn de gebruiksanalyses van Office 365. Op deze manier kunnen beheerders de gebruiksgegevens van Office 365 van hun organisatie visualiseren en analyseren, aangepaste rapporten maken en de inzichten delen, in combinatie met verschillende kenmerken die beschikbaar zijn in Azure Active Directory, zoals locatie en afdeling.

De voordelen van dergelijke inzichten zou de gebruiker in staat kunnen stellen de productiviteit en efficiëntie vast te leggen en deze vervolgens in de loop van de tijd in kaart te brengen op basis van verschillende activiteiten.

MyAnalytics, een handige kleine functie die is ontworpen om werknemers en hun managers inzicht te geven in hoe werknemers hun tijd doorbrengen (met het doel taken te optimaliseren en efficiënter te maken) blijft ook verbeteren. Dit is niet alleen om data te verstrekken over hoe we werken en met wie we afspreken (hoewel het platform binnenkort in staat zal zijn om te analyseren met wie gebruikers via Skype praten), maar het zal ook een “nudge-functie” introduceren om gebruikers aan te moedigen tijd in te stellen in de week om 'focus-uren' te houden als blijkt dat hun agenda vol begint te raken met vergaderingen. Het einddoel van deze service is om gebruikers te helpen betere werkgewoonten op te bouwen. Wij vinden het leuk, maar er is een grote kans dat anderen het groot ‘big brother-gehalte’ zullen vinden!

Wat met name nuttig zal zijn, is het gebruik van deze nieuwe functies om gerichtere training voor en communicatie naar eindgebruikers te stimuleren. Dit kan hen helpen in de (digitale) transformatie van hoe de organisatie communiceert en samenwerkt. Dit is waar een echt moderne werkplek van waarde wordt.

Communicatie op de werkplek

Een ander vooruitstrevende ontwikkeling ligt in de communicatie zelf. Microsoft heeft Teams gebaseerd op een geheel nieuw netwerk voor spraak- en videogegevens en de verbeteringen in de gesprekskwaliteit ten opzichte van Skype zijn aanzienlijk.

Bovendien is er de mogelijkheid om Teams aan uw bedrijfstelefoonsysteem te koppelen met de nieuwe Direct Routing-functie. Dit is iets waar we veel van verwachten!

Belangrijkste leerpunten:

 • Microsoft investeert ongeëvenaard veel in Teams.
 • Als je een Skype for Business-gebruiker bent, is het een kwestie van ‘wanneer’, niet ‘of’ je naar Teams verhuist.
 • In de komende tijd zullen er nog veel meer ontwikkelingen komen.