Cloudmigratie: de belangrijkste uitgangspunten

Geplaatst op: 2 april, 2019 - 09:08

Migreren naar de cloud is eenvoudig. Effectief migreren naar de cloud niet! Er zijn twee hoofdthema's die moeten worden ingevuld door organisatie die bezig zijn met de definiëring van hun migratie: inzicht in de huidige situatie én beslissen hoe "goed" eruit ziet in de cloud.

Header Claranet NL blog Cloudmigratie

Je moet weten waar je nu bent

Migratie naar de cloud is een hellend vlak. Helemaal onderaan staan de organisaties waar Cloud-adoptie een Shadow IT-issue blijft; medewerkers gebruiken clouddiensten voor verschillende functies zonder officiële sanctie. Andere organisaties hebben al een deel van hun IT naar de cloud verhuisd, in praktijk een lift & shift-replicatie van bestaande infrastructuur op gehoste platforms. Bovenaan zijn vooruitstrevende organisaties begonnen met het herinrichten van hun IT om te profiteren van schaalbare, kosteneffectieve technologieën zoals containerisatie.
En om de zaken nog ingewikkelder te maken, is elke cloudmigratie anders. Gelukkig is het mogelijk om de huidige situatie beter te begrijpen, en hoe de beoogde bestemming wordt bereikt, door een aantal basisvragen te beantwoorden.

1. Waarom gaan we verhuizen?

Organisaties moeten duidelijk zijn over wat ze hopen te bereiken wanneer ze naar de cloud gaan. Hopend op een enorme vermindering van IT-kosten? Wilt je verschillende bedrijfsfuncties uitbesteden? Nu meedoen aan de trend en later hopen terug te keren?
Van tevoren doelstellingen definiëren en een haalbaarheidsstudie uitvoeren om te zien of ze daadwerkelijk kunnen worden bereikt, is een belangrijke eerste stap. Anders zal een migratieproject waarschijnlijk mislukken omdat het simpelweg geen richting of iets anders heeft om te slagen.

2. Staan we achter een radicale verandering?

Verhuizen naar de cloud is niet zomaar een IT-project. Het veranderen van de manier waarop technologie wordt gebruikt, heeft het potentieel om manieren van werken radicaal te veranderen, indien toegestaan. Door de zichtbaarheid van data te vergroten en geavanceerde analyses toe te passen, krijgen organisaties het vermogen sneller geïnformeerde strategische beslissingen te nemen. Bedrijfsprocessen moeten echter flexibel genoeg zijn om van deze inzichten te profiteren. Technologie biedt de mogelijkheden, maar het management zal de nodige (culturele) hervormingen moeten doorvoeren om te profiteren.

3. Wat biedt migratie onze klanten?

Als de cloudmigratiestrategie er uitsluitend op gericht is wat technologie voor omzet en winst kan doen, zal het vrijwel zeker mislukken. Klanten vragen om steeds meer gepersonaliseerde producten, diensten en interacties, en goed gebouwde cloud-platformen stellen organisaties in staat om aan deze eisen te voldoen. Elk aspect van een migratie- en ontwikkelingsproject moet gericht zijn op het beter bedienen van klanten.

4. Wat doen we nu en wat biedt het?

Misschien is het meest cruciale aspect van een migratieproject in de cloud het begrijpen van de huidige stand van zaken. Bedrijven moeten weten welke systemen er op dit moment zijn, hoe ze worden gebruikt en wat ze betekenen voor de dagelijkse gang van zaken.

Waarom? De overstap naar de cloud is meer dan een lift & shift-project. Applicaties moeten opnieuw worden ontworpen om bijvoorbeeld te profiteren van cloudomgevingen, anders repliceren organisaties simpelweg dezelfde technische problemen die ze altijd hebben gehad naar het nieuwe platform.

5. Wat doen onze gebruikers?

De manier waarop bestaande systemen worden gebruikt, biedt inzichten in de manier waarop de organisatie achter de schermen werkt. Hoe wordt data gebruikt en verwerkt? Hoe kunnen die bewegingen efficiënter worden gemaakt? Welke systemen moeten worden gekoppeld, of moeten worden vervangen? En wanneer systemen en processen moeten worden aangepast, hoe zal de bijbehorende culturele verandering dan worden gebruikt om gebruikers te ondersteunen? Welke gevolgen heeft een wijziging? Wat is de impact van downtime voor het bedrijf? Als je dit begrijpt op het niveau van de mensen die het rechtstreeks beïnvloedt, zal het de samenwerking en de acceptatie binnen het bedrijf toenemen.

6. Hoe ziet een "goed" Cloud-team eruit?

Wanneer een organisatie begrijpt wat het momenteel heeft, kunnen ze bepalen waar systemen tekort komen in de levering aan klanten en gebruikers. Ze kunnen ook kansen identificeren om het onbeperkte potentieel van de cloud te benutten om processen en operaties te verbeteren.

Nogmaals, technologie is slechts één onderdeel van het migratieproces van de Cloud. De basis van elk project zijn mensen, het team dat de platforms ontwerpt, bouwt en onderhoudt die het project vooruit helpen.

Een oplossing is om een team op te bouwen rond het concept van een 'Cloud Center of Excellence' (CCoE). Hangend onder een C-levelmanager (meestal de CISO of CFO), bestaat een CCoE-team uit het volgende rollen:

 • CTO / CIO – neemt de eindverantwoordelijkheid voor de transformatie naar de cloud.
 • Site Reliability Engineer - verantwoordelijk voor het onderhouden van server- en applicatiebeschikbaarheid volgens een Server Level Objective (SLO).
 • Infrastructure Engineer - richt zich op platforms en shared services die de rest van het bedrijf ondersteunen.
 • Security / SecOps - houdt toezicht op securityvoorzieningen, van het eerste systeemontwerp tot en met doorlopend beheer.
 • Architect - integreert alle ontwerpelementen en -omgevingen om de cloudomgeving (uit) te bouwen.
 • Network Engineer - verantwoordelijk voor het bouwen van veilige virtuele interconnecties tussen verschillende omgevingen, inclusief die in het datacenter op de locatie blijven.
 • Project Manager - zoals te verwachten is, beheert de verschillende processen en middelen om ervoor te zorgen dat de mijlpalen op tijd worden behaald.
 • Financiën - naast de beheersing van projectuitgaven, moet de financiering deel uitmaken van de CCoE, zodat ze goed kunnen begrijpen hoe het gebruik van de cloud IT-bestedingsmodellen radicaal verandert.
 • Support Engineer - biedt de hands-on technische ondersteuning om gebruikers van dienst te zijn.

(Kijk hier voor een meer gedetailleerde uitsplitsing van de verschillende CoE-rollen.)

Nu ben je klaar om te migreren

Het werk ter ondersteuning van een migratie- / transformatieproject in de cloud begint lang voordat data en applicaties buiten het on-premise platform worden verplaatst. Analyse van wat al in gebruik is, zal cruciaal zijn voor het opnieuw ontwerpen van processen om klanten beter van dienst te kunnen zijn. En het samenstellen van een specifiek cloudteam zal van cruciaal belang zijn voor het opbouwen van een veilig, toekomstbestendig platform dat de organisatie helpt haar strategische groeidoelstellingen te bereiken.

Belangrijkste leerpunten:

 • Voordat je iets verplaatst, moet je de bestaande systeeminfrastructuur, -processen en -gebruik goed begrijpen.
 • Je moet een duidelijke reden hebben om naar de Cloud te gaan, anders zal het project waarschijnlijk niet slagen.
 • Hebben we een cultuur die verandering aanmoedigt? Zo nee, wat moeten we doen?
 • Verandering moet altijd gericht zijn op hoe klanten beter kunnen worden bediend, dit zal altijd de grootste voordelen opleveren.
 • Hoe ziet een succesvolle cloudmigratie eruit? Door van tevoren succes te definiëren, kun je de voortgang bijhouden en werkbare doelen instellen.
 • Je moet een cloud-specifiek IT-projectteam samenstellen. Wees niet bang om externe hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Claranet NL casestudy Funky Pigeon