De elastische organisatie: Hoe kun je jouw digitale resources op de juiste manier te benutten?

Geplaatst op: 22 maart, 2019 - 10:15

Het juist schalen van de IT is essentieel om ervoor te zorgen dat organisaties te allen tijde over de resources beschikken die zij nodig hebben. Te weinig resources en systemen begeven het onder druk. Maar teveel resources zorgen voor een gat in je budget.

Header Claranet NL blog elastische organisatie

Organisaties hebben altijd moeite gehad om hun zakelijke digitale platformen goed te beheren. De traditionele insteek was het kopen van fysieke hardware en software als onderdeel van een vijfjarenplan, waarbij de vraag vaak de capaciteit ruimschoots overschreed voordat de cyclus eindigde.

Maar naarmate de ontwikkelingen in het bedrijfsleven steeds sneller gaan, is deze aanpak vervangen onder de behoefte aan meer flexibiliteit en reactievermogen, en dit is waar het DevOps-model zijn opwachting maakt. Maar zoals veel organisaties inmiddels hebben ontdekt, is het gebruik van clouddiensten geen garantie voor kostenbeheersing, laat staan kostenbesparing. Misconfiguratie en interne verdeeldheid zorgen er voor dat veel IT-afdelingen het daadwerkelijke gebruik van de cloudresources niet juist hebben ingeschat, wat tot veel hogere rekeningen leidt dan verwacht.

Hoe kunnen organisaties hun resources (en capaciteit) effectief beheren in het huidige tijdperk? Hier zijn drie punten om mee te nemen:

1. Verwacht en plan pieken vooraf in

Bij het ontwerp van een traditionele on-site infrastructuur, moet voldoende compute- en opslagcapaciteit gespecificeerd zijn om alle pieken in de vraag op te vangen. Als deze inschatting correct is, wordt de ongebruikte capaciteit omgezet naar een automatische verspilling wanneer de vraag lager is - het soort verspilling dat de Financieel Directeur bijzonder ongelukkig maakt.

De on-demand, oneindige schaalbaarheid van cloudinfrastructuur helpt deze capaciteitsplanning-uitdaging te overwinnen. Indien correct geconfigureerd, wordt extra compute en opslag automatisch toegevoegd als de vraag stijgt. En net als een elastiek worden die services terug geschaald zodra de vraag afneemt.

Deze elasticiteit is ook beschikbaar voor niet-datacenteractiviteiten. Gehoste software zoals Microsoft Office 365 is beschikbaar op basis van een per-seat-afrekening, zodat organisaties licenties kunnen toevoegen en verwijderen aan de hand van wijzigingen binnen de organisatie. Met andere woorden, teams hebben altijd toegang tot de tools die ze nodig hebben, en ze blijven nooit zitten met een hoop (dure) ongebruikte licenties tussen pieken in.

2. Vergeet bandbreedte niet

In het Claranet Research Rapport van afgelopen jaar wordt internetconnectiviteit niet meer genoemd in de top 10 als een van de uitdagingen voor de IT-manager. Dat uitval funest is voor de operatie, wordt algemeen bevestigd en er is tevens algemene consensus dat investeren in snellere connectiviteit grote zakelijke voordelen oplevert. Desondanks zijn er nog veel organisaties die er niet in slagen om intern de neuzen in dezelfde richting te krijgen om de noodzakelijke investeringen te doen, waardoor ze direct op achterstand staan ten opzichte van concurrenten die dat wel doen.

Dit is overigens geen nieuw fenomeen, veel organisaties hebben altijd moeite gehad met problemen op dit gebied. Vooruitgang in bekabelde en draadloze technologieën verhogen periodiek de beschikbare capaciteit, maar er is altijd een ontwikkeling elders die deze voortgang al snel weer teniet doet.

En het probleem van de (interne) bandbreedte zal in de nabije toekomst een kritiek punt bereiken. Volgens Gartner zullen er aan het einde van dit jaar 20,8 miljard "dingen" in gebruik zijn wanneer het ‘Internet of Things’ een kritische massa bereikt. Over het algemeen genereren deze slimme sensoren relatief kleine hoeveelheden gegevens, maar de hoeveelheid neemt exponentieel snel toe bij het verwerken van de signalen van talloze nieuwe apparaten bovenop bestaande systemen.

3. Gebruik elasticiteit als een criterium bij het beoordelen van partners

Omdat de IT-industrie problemen met de capaciteit traditioneel heeft opgelost door meer hardware in te zetten, zijn veel leveranciers van technologie nog steeds ingesteld om dit model te propaganderen. Als een potentiële partner zijn geld verdient door dozen te verschuiven, zal de definitie van 'elastisch' waarschijnlijk betrekking hebben op het kopen van meer apparatuur.

Ga in plaats daarvan op zoek naar een ervaren leverancier die niet alleen clouddiensten verkoopt, maar die organisaties ook kan helpen zich aan te passen om optimaal te profiteren van andere modellen. Elasticiteit gaat niet over onbeperkt gebruik van diensten die voor je klaar staan. In plaats daarvan gaat het om een intelligent gebruik van gehoste infrastructuur om de kosten te beheersen zonder de prestaties te beïnvloeden. Dit kunnen bijvoorbeeld re-engineeringsapplicaties zijn om volledig gebruik te maken van Kubernetes-containers en vergelijkbare technologieën, waardoor ook direct elasticiteit in de gebruikte processen wordt geïntroduceerd.

Elasticiteit is veelzijdig

Om een steeds veranderende markt goed te kunnen bedienen, moeten organisatie hun vermogen om op en af te schalen vergroten. Het is duidelijk dat deze overgang niet snel of eenvoudig is, maar het is ook volledig onvermijdelijk. En hoewel het bekend is dat de cloud veel van de infrastructuur- en bandbreedteproblemen kan oplossen, is het niet eenvoudig om deze diensten correct te implementeren. Het kan zijn dat je een (technologie)partner moet kiezen voordat je kan beginnen aan de introductie van grotere elasticiteit.

Belangrijkste leerpunten

  • Schaalbaarheid is cruciaal om aan de verwachtingen en de vraag van de klant te voldoen.
  • De cloud biedt een manier om pieken in de vraag op te vangen zonder aanzienlijke investeringen in overtollige hardware.
  • Bandbreedte is een cruciaal aspect in schaalbaarheidsvoorspellingen.
  • De IT-strategie moet rekening houden met de toegenomen vraag naar externe bandbreedte om toegang te blijven houden tot gehoste platformen.
  • Het implementeren van echte elasticiteit is niet simpelweg het repliceren van bestaande infrastructuur in de cloud.

AWS Event Claranet