Security is net JENGA!

Geplaatst op: 25 september, 2018 - 09:50

“Spelers halen om de beurt een blok uit de toren en plaatsen deze er bovenop. Maar pas op dat het bouwwerk niet instort”

Begin
Eerst moet de toren worden opgebouwd met 54 houten Jenga-blokken. In de beginopstelling bestaat de toren uit 18 lagen. Elke laag bestaat uit 3 blokken die tegen elkaar aan liggen. De blokken in de laag erboven en eronder liggen overdwars.

Verloop
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok en start met de jongste deelnemer. In zijn beurt neemt de speler een blok uit de toren. Dit blok mag niet uit de bovenste laag worden genomen. Vervolgens plaatst de speler het blok bovenop de toren. De speler vult de reeds liggende laag aan tot maximaal drie blokken of begint een nieuwe laag overdwars. Nu gaat de beurt naar de volgende speler, net zolang tot de toren valt.

Eind
De laatste speler die een blok boven op de toren heeft geplaatst voordat de toren valt, is de winnaar van het spel.

Jenga is een heel simpel spel en iedereen kan gelijk meedoen. Naarmate het spel vordert, loopt de spanning op. Wanneer stort het bouwwerk in? De toren wordt hoger en hoger, overal in de toren vallen gaten en het bouwwerk wordt daarmee steeds wankeler!

Een makkelijkere analogie met security is bijna niet te maken. Het doel van de spelers is om zo’n hoog mogelijke toren te bouwen, en daar is ook alle aandacht op gericht, net als het gros van de organisaties die bezig zijn met groei groei groei! Nog een applicatie er bij, een extra locatie toevoegen, een switch er bij, graag nog een extra draadloos netwerk, meer bandbreedte, meer websites, meer servers, meer… En voor je het weet ben je het overzicht kwijt. Het originele design is al lang overboord gegooid en de uitbreidingen zijn vaak, onder de druk van naderende deadlines, geïmproviseerd toegevoegd. Houtje touwtje durven we het nog net niet te noemen, maar er vallen gaten in de fundering (jenga) en het geheel wordt onstabieler en ontstabieler (jenga).

Wat je dan eigenlijk nodig hebt is een IT-partner die je ondersteunt! Je moet zelf doorbouwen, groeien en uitbreiden, maar je ogen niets sluiten voor de gaten die getrokken worden. Zorg voor extra maatregelen, uitbreidingen in de fundering en versterking van de beveiliging als het ware extra Jenga-blokken in het spel om de blokken die naar boven verschuiven te vervangen in de instabiel wordende toren…

27 september waren wij aanwezig op het CorporatiePlein2018.
Bekijk hieronder een korte sfeerimpressie: