In de cloud, met beide voeten op de grond

Geplaatst op: 19 juni, 2018 - 10:20

Leestijd: 6 minuten

Met praktijkvoorbeelden uit de echte wereld van “The Great Migration”

Flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenbesparingen, en ga zo maar door... er zijn veel verschillende redenen om de stap naar de public cloud te maken, maar er zijn nog wel meer redenen waarom geen twee migraties er naar toe hetzelfde zijn. We kijken naar een aantal generieke keuzes die je moet maken als je de stap maakt en kijken naar enkele organisaties die de stap naar de public cloud reeds hebben gemaakt, welke keuzes ze tegenkwamen onderweg én welke lessen we daaruit kunnen trekken.

De grote meerderheid van de organisaties erkent vandaag de dag de noodzaak om zichzelf te transformeren om bij te blijven én concurrerend te blijven in het digitale tijdperk en zien de public cloud (terecht of onterecht) als dé manier om dat te bereiken. De flexibiliteit en schaalbaarheid die de public cloud biedt, zijn de zekere voordelen in onzekere tijden, maar alles blind naar de public cloud willen verplaatsen en er dan klaar mee zijn, is te simpel gedacht.

Tenzij je werkt vanuit een ‘greenfield’, moet je goed nadenken welke applicaties je naar de cloud verplaatst en welke legacy-applicaties in stand gehouden moeten worden. De kunst is om vast te stellen waar de transformationele voordelen van de cloud echt kunnen worden benut en welke processen minder van belang zijn. Wat wel duidelijk is, is dat er geen one-size-fits-all cloud-oplossing is en dat geen twee migraties op elkaar lijken. Sterker nog, binnen één migratie kan de juiste aanpak, soms zelfs aanzienlijk, variëren per applicatie.

Met dat in gedachten, waar moet je aan denken voordat je de sprong naar Cloud maakt?

Denk vooruit!

De overstap naar Cloud kan een gecompliceerd proces zijn. Er bestaat niet zoiets als een 'big bang-oplossing’ waarbij een verandering van de ene dag op de andere kan worden doorgevoerd en de volgende dag volledig functioneert. Hoewel er projecten zijn die binnen een maand kunnen worden uitgevoerd, is het niet ongehoord dat ze meer dan drie jaar in beslag nemen, uiteraard afhankelijk van de complexiteit van het project en de omvang.

Deze variatie maakt planning van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je weet waar je mee te maken hebt en alle verschillende afhankelijkheden in het huidige IT-platform begrijpt, zodat je halverwege een project niet stil valt. In feite kan deze planningsfase net zo lang duren, zo niet langer dan de migratie zelf, zoals een groot bouwbedrijf onlangs ontdekte met zijn overstap naar cloud. Na ongeveer negen maanden te hebben besteed aan de planning van het project, lukt het om in een paar weken tijd en zonder problemen 200 virtuele machines naar Azure migreren.

Het loont absoluut om je huiswerk te maken!

Zijn alle applicaties klaar voor de cloud?

Public cloud is, wanneer correct geïmplementeerd, transformatief maar niet direct geschikt voor elke applicatie. Een grote en kostbare fout die bedrijven vaak maken, is dat ze geloven dat met een simpele ‘lift and shift’ van hun servers en applicaties naar de public cloud alles is. Het is belangrijk om te beseffen dat voor veel oudere applicaties de public cloud misschien niet meteen de investering terugverdient. Én, indien de public cloud geschikt is, is een grondige kennis van de top 3 public cloud leveranciers (AWS, Microsoft en Google), met allen hun eigen unieke tools en voordelen, een andere factor om te overwegen bij het bepalen welke leverancier het meest geschikt is voor de strategie van de organisatie.

Vóór elke migratie is het belangrijk om alle applicaties te beoordelen en na te gaan of deze klaar zijn voor de public cloud of opnieuw moeten worden ontworpen, anders loop je het risico om te investeren in een platform waar je nooit volledig gebruik van kunt maken.

Eén bedrijf heeft dit op de harde manier geleerd. Ze probeerden hun applicaties zelf uit een datacenter over te brengen naar een groot public cloud-platform, maar ontdekten al snel dat het duurder was dan de oude oplossing en ze de voordelen niet konden maximaliseren. Hun haastige terugtrekkende beweging uit de cloud terug naar hun oude datacenter was dan ook zeker geen verrassing.

Schalen of niet?

Het vermogen van de public cloud om mee te schalen met de behoefte, is een van de belangrijkste verkoopargumenten, met name voor organiaties met klantgerichte applicaties die variabele hoeveelheden verkeer moeten verwerken of met een sterke groei.

Voor een jonge online retailer, wiens site binnen een paar minuten meer dan 40 keer normaal piekverkeer kan ervaren, zorgt de schaalbaarheid van public cloud voor een natuurlijke fit. Maar het zal niet noodzakelijk geschikt zijn voor de meer stabiele workloads van bijvoorbeeld interne applicaties. Een fout hier zou kunnen resulteren in betaling voor functionaliteit die je niet nodig gaat hebben.

De focus op applicaties en bepalen op welke manier ze waarde aan de organisatie leveren, is essentieel om te overwegen voordat je de stap zet, en de vraag beantwoordt "Waarom doe ik dit en welke impact zal het hebben?" Alleen dan zal het duidelijk worden waar je ze moet onderbrengen.

Ken je eigen sterke punten

Het lijdt geen twijfel dat public cloud een enorm potentieel heeft om een organisatie te transformeren, maar het implementeren en beheren van het platform kan zelfs uitdagend zijn voor de meest ervaren IT-teams.

Dit is iets wat een Fintech-organisatie onlangs ontdekte. Ondanks zijn snelgroeiende activiteiten, had het in eerste instantie het verplaatsen van de servers naar Amazon Web Services (AWS) niet als serieuze optie gezien omdat ze zelf niet de vaardigheden bezat die intern nodig waren om de overstap veilig te begeleiden. Maar na een migratieproject van vijf maanden, met de nodige hulp van buitenaf, dat zich voornamelijk richtte op het design van de oplossing én het bijschaven van de vaardigheden van het eigen personeel, zijn ze nu in een positie waar ze alles in eigen hand (en beheer) hebben.

Maar zelfs als je zelf de vaardigheden wel in huis hebt om de overstap te maken, kun je overwegen of de inspanningen van het eigen team beter worden besteed aan het behalen van de eigen doelstellingen. Zogenaamde ‘upskilling’ kan een tijdrovend en duur proces zijn, dus het is misschien niet de meest kosteneffectieve activiteit om deze resources op dit gebied aan te besteden.

Het pad naar cloud-succes

Een overstap naar public cloud vereist dat er passend onderzoek wordt uitgevoerd voordat de sprong wordt gewaagd. Dit moet een uitgebreide beoordeling omvatten van wat uw organisatie nodig heeft, een gevoel van realisme op het gebied van tijdschema's en planning vooraf om ervoor te zorgen dat een migratie wordt meegenomen in de bredere organisatiestrategie. Ter ondersteuning van dit proces kan een externe leverancier de expertise en hulpmiddelen leveren om uw cloudmigratieproject tot een succes te maken.

Samenvatting:

  • De voordelen van public cloud zijn duidelijk, maar er is GEEN one-size-fits-all oplossing als het gaat om migratie.
  • Zorgvuldige planning van een migratie is essentieel, omdat dit de tijd die wordt besteed aan het uitvoeren van de implementatie aanzienlijk kan verminderen.
  • Beoordeel alle applicaties om na te gaan of deze klaar zijn voor de public cloud voordat je de beslissing neemt om te migreren.
  • Let goed op de individuele behoeften van de organisatie, zodat je niet hoeft te betalen voor functionaliteit die je nooit gaat gebruiken.