Een provider met een eigen netwerk, voordeel of nadeel?

Geplaatst op: 23 augustus, 2016 - 10:00

Dit is een tijdperk van goedkope bandbreedte, alom aanwezige glasvezels en software defined datacenters. Dus waarom zou een Managed Services Provider (MSP) vandaag de dag nog investeren in een eigen core-netwerk, met eigen ontwerp en compleet netwerkmanagement?

Om die vraag te beantwoorden, moeten terug naar de jaren 90 toen Claranet nog in de kinderschoenen stond. Destijds werkten we aan de oprichting van Claranet als een toonaangevende Internet Services Provider (ISP), met diensten als inbelconnectiviteit (en later breedband), hosting en e-mail. Om destijds toegang tot het internet te kunnen leveren, moesten wij vertrouwen op een paar dure, lage bandbreedte internetverbindingen van grotere commerciële aanbieders. Deze waren enkele tientallen megabits per seconde en werden direct afgeleverd in onze kantoren die we deelden met deze platformen, waardoor we als het ware ons eigen privé datacenter beheerden.

De opkomst van Internet Exchange Points (zogenaamde IXP's) in Europa gooide ons connectiviteitmodel van de ene op de andere dag op zijn kop. Als je een IXP kon bereiken (meestal een generieke faciliteit in het centrum van een stad), kon je er een kabel naar binnen brengen en vrijwel direct beginnen met het rechtstreeks uitwisselen van dataverkeer met andere netwerken. De voorloper van het zogenaamde Public Peering.

Het succes van de IXP's en daarmee Peering, zorgde voor een revolutie in de mogelijkheden van kleine ondernemingen zoals wij (op dat moment ). Het stelde ons in staat om een hogere bandbreedte te bieden (tot honderden megabits per seconde), directe verbindingen met andere netwerken te maken en we konden grotere commerciële exploitanten omzeilen, waar we eerder zo afhankelijk van waren geworden.

Op onze beurt hebben wij ervoor gekozen om ons netwerk, en daarmee onze footprint , te laten groeien samen met de groeiende groep van IXP's en de uitbreiding naar andere steden. Het netwerk strekte zich uit naar nieuwe locaties waar het nog nooit eerder was geweest met het doel om groeiende volumes van het dataverkeer uit te wisselen met onze ISP/MSP-collega's over het gehele continent.

Wereldwijd zijn we momenteel verbonden met meer dan 650 netwerken. We hebben de mogelijkheid om bandbreedte aan te bieden in grootheden waar we in onze begintijd nauwelijks van konden dromen (tot honderden gigabits-per-seconde). Het beheer van al deze aansluitingen geeft ons het voordeel van bijna volledige controle over de kwaliteit van de internetverbinding . Indien één van deze verbindingen een storing heeft of op andere wijze volloopt, hebben we de mogelijkheid (in bijna alle gevallen ) om samen met een andere netwerk provider het probleem direct op te lossen.

Hadden we deze relatie niet gehad, dan waren we nog steeds afhankelijk van een handjevol commerciële aanbieders om dit werk voor ons te doen . Dat betekent: extra schakels in de keten hebben gehad. Naar mijn mening verhoogt onze aanpak dus de snelheid en de effectiviteit van het oplossen van internet gerelateerde problemen. Omdat we momenteel ‘Internet-as-a-Service’ aanbieden, staat de zekerheid om de kwaliteit te waarborgen hoog op onze prioriteiten lijst . Wij zijn dus van mening dat investeren in zowel de ontwikkeling als voortdurend beheer van ons netwerk een enorm goed en terecht doel is.

Een Cloud of Hosting provider zonder eigen infrastructuur is dus duidelijk in het nadeel.